Свети Валентин – влиянието на празника на влюбените върху партньорските отношения

Празникът на влюбените, по-известен като „Свети Валентин“ или 14ти февруари, е един от най-дългоочакваните поводи да изразим любовта, загрижеността и романтиката, която сякаш цяла година сме събирали така старателно в себе си! Независимо дали жестът на любовта ще бъде направен под формата на кутия бонбони, букет цветя, плюшена играчка или друга силно желана вещ, много малко хора действително се замислят как цялата тази подготовка и изпълнение на „партньорските задължения“, свързани с празника, действително се отразяват върху отношенията в двойката. Ето няколко факти, на които би трябвало да обърнем известно внимание, и съвети как да извлечем полезността на всяка ситуация на конфликт или неразбиране.

  1. Емоциите винаги се изписват на лицето – нагласата, с която подхождаме към деня на влюбените е от първостепенна важност за по-нататъчните решения, които взимаме. Ако купуването и поднасянето на подаръка за любимият ни човек са придружени от положителни емоции като радост и удовлетвореност, шансът да се хареса е значително по-голям дори да е нещо на пръв поглед обикновено, което от своя страна заздравява връзката. От друга страна обаче, ако традицията се спазва с уверението, че „така трябва“ или „всички правят така“, то жестът ще бъде оценен по различен, по-вероятно негативен начин, водещ често до разриви в отношенията. Кой би се зарадвал да види нежеланието в престорения поглед и пресилената усмивката на партньора си в такава ситуация?
  2. Цветовете влияят на емоционалното здраве – неслучайно червеният цвят се е превърнал в символ на страст и любов. Установено е, че разпалва въображението, може да бъде вдъхновител за креативни идеи в любовната връзка, за които досега не е имало подходящ повод за подобно хрумване. Така „Свети Валентин“ може да се превърне в добра причина да излезем от рамките на ежедневието и да погледнем на любимия си от изцяло друг ъгъл. Нима има нещо по-хубаво от двама души, които преоткриват многообразието от начини, по които да се обичат?
  3. Емоциите са заразни – това се отнася предимно за мъжете, които винаги се чувстват неподготвени в момент, в който се очаква да изненадат половинката си с романтичен подарък. Да, всички жени знаем, че на тях им е по-трудно да подбират думите, панделките, марката, опаковката на чувствата си. Но умната партньорка ще оцени и най-малкия жест, именно заради факта, че не им се отдава толкова лесно, както на повечето дами. Действайте с усмивка и увереност и ще получите такава, а двойките, които се смеят заедно, остават заедно – това безспорно заздравява връзката! Зарадвайте другия, за да зарадвате и самите себе си!
  4. Лошите чувства са всъщност полезни за здравето – изненадващо, но истина! Ако за Вас 14ти февруари е просто срядата, в която шефът Ви ядоса, таванът протече, не подкрепяте валентинската маркетинговата мода или изобщо забравихте за съществуването му, не го крийте от половинката си. Споделете вижданията си, изразете своето негодувание по един или друг въпрос, обвързан с темата, и направете избор, удовлетворяващ и двете страни. Общуването е коренът на стабилната връзка, а празникът вместо във Ваш враг, може да се окаже способ за постигане на по-задълбочено опознаване на любимия човек! Не го пропускайте!
  5. Празникът на влюбените …всъщност не е за влюбените – статистиката сочи, че най-много валентинки получават учителите, следвани от майките и децата, а в дъното на класацията стоят домашните любимци. Този факт, разбира се, не трябва да намалява ентусиазма от празника, а дори би могло да бъде полезен стимул за двойките да се замислят за любовта като основна човешка ценност и да изразят благодарността си към родителите, децата, най-верните си приятели, хората, към които таят чувство на обич и привързаност по какъвто и да е начин. По този начин партньорите разширяват кръгозора си и не остават прекалено вглъбени единствено във връзката си, научават се на свобода, доверие и споделеност с другия. А всички знаем, че индивидуалността е съществен компонент за успешното развитие на двойката като цяло!

 

 

Михаела Славчева